GRATIS verzending in België

Een Aziatische ambacht: Het hameren

Hameren is een Aziatische ambacht, die nog veel gezien wordt bij de afwerking van bepaalde producten.

Gehamerde producten

Denk maar aan de gehamerde inox schalen, borden, bestek,…

Of gehamerde zilveren juwelen, zoals onze BG gehamerde ovalen oorbellen :-).

drop oorbellen

Gehamerde offer bowls

Dit specifiek gehamerd product is helaas aan het verdwijnen … De ‘offer bowls’ waar de monniken ’s morgens vroeg hun offers mee ophalen.  Ze werden vroeger volgens een traditionele manier gemaakt en gehamerd. Vandaag wordt de productie door machines overgenomen.

De traditie, dat monniken ’s morgens vroeg, bij zonsopgang, een ronde doen door hun wijk wordt in veel landen nog aangehouden zoals Thailand, Laos, Myanmar, Cambodia,… Het is een prachtig zicht om de monniken in hun oranje gewaden in lange rijen door de straten te zien wandelen.

In Bangkok zijn er nog slechts een paar families die de offer bowls maken via de traditionele manier maken. Het is wel heel interessant om er eens langs te gaan en te zien hoe deze kommen gemaakt worden.

De kommen worden uit staal gemaakt, meer bepaald uit 8 stukken. Deze 8 stukken staan symbool voor het 8-voudige Boeddhistische pad. De stukken worden aan elkaar gelast met koperdraad. De kom wordt vervolgens gehamerd, gepolijst en al dan niet gecoat met zwarte lak.

Hieronder kan je zien (en horen!) hoe er een kom gehamerd wordt om die zo rond mogelijk te krijgen.

Hieronder zie je een kleinere versie van het eindproduct. Je ziet duidelijk de gelaste naden, de 8 vakken en de ronde vorm door het hameren.

Bij de grotere versie zijn de naden door het polijsten wat verdwenen. Maar je ziet de ronde indruk van de hamer wel heel duidelijk!

 

En dit is dan het meest bekende eindproduct zoals de monniken er ook mee rondlopen. Een mooi stuk en zeker een leuk souvenir om in huis te hebben!

En wat is er nog meer ‘catchy’? … De gehamerde BG oorbellen op een traditioneel gehamerde offer bowl natuurlijk :-).

With ginger love,

Sofie & Lindsay

Share this post
  , , , , , , , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *